Je hebt er vast wel eens over nagedacht: een nieuwe taal leren. Of beter worden in een andere taal. Zoals jouw Engels verbeteren. Daarvoor kun je een taalcursus volgen. Maar er zijn veel soorten online taalcursussen en ook traditionele. Welke moet je dan kiezen? Wij helpen jou een handje op weg.
Online taalcursussen vs. traditionele taalcursussen
We beginnen bij het begin: traditionele vs. online taalcursussen. Want je moet eerst kiezen wat voor soort taalcursus je wilt gaan doen. Pas daarna kun je bepalen waar je die cursus wilt volgen.
De verschillen
Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen online taalcursussen en traditionele taalcursussen:
-
Online taalcursussen zijn meestal flexibeler en kunnen op elk moment gevolgd worden, terwijl traditionele taalcursussen vaste begin- en einddata hebben.
-
Online taalcursussen maken vaak gebruik van audio en video om te helpen bij het leren, terwijl traditionele taalcursussen alleen gebruik maken van tekstmateriaal. Je kunt echter wel vaak praten met de docent of andere cursisten.
-
Onlinetaalcursussen richten zich meestal op specifieke onderdelen van de grammatica of woordenschat, terwijl traditionele taalcursussen jou een reeks onderwerpen in de doeltaal leren.
Dus welke moet je kiezen? Dat hangt af van jouw leerstijl en doelstellingen. Als je een meer gestructureerde aanpak wilt met regelmatige lestijden, dan is een traditionele cursus beter voor jou. Maar als je meer flexibiliteit nodig hebt of je wilt concentreren op bepaalde interessegebieden, dan is een online cursus een betere optie.
Welke is beter?
Het antwoord op deze vraag hangt dus af van jouw leerstijl en behoeften. Hieronder staan enkele voor- en nadelen van elk type taalcursus om je te helpen beslissen welke cursus voor jou geschikt is:
Online taalcursussen:
* Betaalbaarder dan traditionele cursussen omdat er geen reis- of verblijfskosten zijn.
* Meer flexibiliteit omdat de meeste cursussen de cursisten in hun eigen tempo laten studeren.
* Breed scala aan cursussen beschikbaar, inclusief gespecialiseerde cursussen die normaal gesproken niet worden aangeboden in fysieke scholen.
Fysieke taalcursussen:
* Echt onderdompelen in de taal, omdat cursisten tijdens alle lesuren en pauzes omringd zijn door de taal.
* Studenten hebben de mogelijkheid om dagelijks te oefenen met moedertaalsprekers.
* Vaak meer gestructureerd dan online cursussen, waardoor studenten een vast curriculum kunnen volgen.
De verschillende soorten online taalcursussen
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten online taalcursussen. Zoals cursussen om je tijdens een vakantie te redden. Of cursussen om zakelijk in het Engels te kunnen mailen en bellen met bijvoorbeeld jouw leveranciers. En zelfs cursussen om een taal helemaal onder de knie te krijgen. Er is dus van alles mogelijk. En wat je nodig hebt, kun je zelf wel bepalen. De enige vraag die dan overblijft: waar ga je die online taalcursussen volgen? Bij een instituut of via een app/website, de keuze is aan jou. Ontdek hieronder de verschillen.
Online taalcursus bij een instituut
De meeste online cursussen worden nu aangeboden door instituten die ook een echte, fysieke locatie hebben. Zoals universiteiten, hogescholen of de Duits-Nederlandse Handelskamer. Daardoor krijg je het beste van twee werelden: online + offline. Ook is er vaak goede ondersteuning van echte mensen, die vloeiend zijn in de taal die jij leert. Zo kun je niet alleen woordjes stampen, maar ook gericht vragen stellen en zelfs gesprekken voeren. En leer je de taal dus nog beter.
Samengevat krijg je vaak een meer gestructureerde leservaring bij een instituut. Aan deze cursussen hangt echter meestal een hoger prijskaartje.
Online taalcursus bij Duolingo, Babbel etc.
Dit zijn ‘app-based’ of ‘website-based’ cursussen die je volledig online kunt doen, zonder ondersteuning van echte mensen. Het voordeel van dit soort cursussen is dat ze meestal goedkoper zijn dan de cursussen die door instituten worden aangeboden. Het nadeel is echter dat je niet dezelfde mate van ondersteuning en structuur krijgt als bij een instituutcursus. Zo kun je bijvoorbeeld alleen informatie over de grammaticale regels lezen, maar geen vragen stellen. Of wel lezen, maar niet oefenen met de taal echt spreken. Deze ‘app-based’ online taalcursussen zijn dan ook vooral handig als je in een vreemd land op vakantie gaat en daar de weg wilt kunnen vragen. En niet als je een zakelijke e-mail of brief moet schrijven.