Search

Slimme verlichting in huis: de voor- en nadelen

Alles wordt slimmer in het leven. Niet alleen mensen, maar ook apparaten beginnen steeds slimmer te worden. Een goed voorbeeld hiervan is de slimme verlichting die je de laatste jaren steeds vaker in huizen ziet terugkomen. Deze blog is voor iedereen die (nog) geen slimme verlichting heeft maar het wel aan het overwegen is. Na het lezen van deze blog weet jij precies wat de voor- en nadelen zijn van slimme verlichting in huis.

De voordelen van slimme verlichting

Er zijn verschillende voordelen van slimme verlichting. Het belangrijkste voordeel is dat je je verlichting kunt bedienen met je smartphone. Je hoeft niet meer op te staan van de bank om het licht in de keuken uit te doen. Je kunt ook timers instellen en scènes maken, zodat bepaalde lampen op een bepaald tijdstip aan of uit gaan of wanneer je een scène triggert met je smartphone. Als je bijvoorbeeld een film kijkt, kun je een scène maken waarin alle lichten automatisch dimmen.

Een ander voordeel is dat je energie kunt besparen met slimme verlichting. Dat kan op twee manieren. De eerste manier is door timers in te stellen, zodat lampen automatisch uitgaan als je ze niet nodig hebt. De tweede manier is door bewegingssensoren te gebruiken, zodat de verlichting alleen aangaat wanneer iemand de kamer binnenkomt. Dit is vooral handig voor ruimtes waar mensen vaak vergeten het licht uit te doen, zoals de badkamer of de kelder.

De nadelen van slimme verlichting

Er zijn ook een paar nadelen om te overwegen voordat investeren in slimme verlichting. De eerste is dat de initiële investering duur kan zijn, vooral als je er voor kiest om direct het hele huis uit te rusten met slimme lampen. De tweede is dat je een sterke internetverbinding nodig hebt om de app goed te laten werken. Dit kan een probleem zijn als je in een landelijk gebied woont met een vlekkerige internetverbinding, al is dat in Nederland nergens echt van toepassing. Ten slotte is er een klein risico dat hackers de controle over je lampen kunnen krijgen en ze op willekeurige tijden kunnen uit- of inschakelen. Maar de kans dat jij gehackt wordt is niet per definitie groter dan normaal.

Uiteindelijk bepaal jij zelf als beste of slimme verlichting iets voor jou is of niet. Je kunt het natuurlijk altijd op kleine schaal uitproberen in bijvoorbeeld de slaapkamer. Bevalt het goed? Dan kun je later altijd nog andere ruimtes in huis voorzien van slimme lampen.