Search

Sportrolstoel voor basketbal of tennis

Sportrolstoel basketbal
Een rolstoel voor basketbal of tennis kan een goede manier zijn om actief te blijven en van deze sporten te genieten, zelfs als je een handicap hebt. Sportrolstoelen zijn speciaal ontworpen om sporters met een handicap de mogelijkheid te geven om aan een verscheidenheid van sporten deel te nemen. Er is een breed scala aan opties beschikbaar, dus het is het belangrijk om de juiste te kiezen voor jouw behoeften.

Sportrolstoel koopgids

Of jij nu op zoek bent naar een basketbalrolstoel of een tennisrolstoel, het is belangrijk om er een te vinden die aan jouw specifieke behoeften voldoet. Hier zijn enkele factoren die je in gedachten moet houden bij het winkelen voor een sportrolstoel:
  • Het soort sport dat je wilt gaan beoefenen. Tennisrolstoelen zijn bijvoorbeeld lichter en wendbaarder dan basketbalrolstoelen. Als je nog niet zeker weet welke sport je wilt gaan beoefenen, is het een goed idee om een paar verschillende soorten stoelen uit te proberen voordat je een aankoop doet. Basketbalrolstoelen zijn vaak groter en zwaarder dan tennisrolstoelen, dus houd daar rekening mee als je van plan bent meerdere sporten te gaan beoefenen.
  • Denk ook aan speciale voorzieningen zoals extra opbergruimte voor waterflessen of ballen. Maar ook aan specifieke wieltypen.
  • Jouw niveau van activiteit. Als je van plan bent om competitief te spelen, kies dan voor een duurzame rolstoel die bestand is tegen zwaar gebruik. Als je gewoon iets wilt voor casual spelletjes met vrienden, zoek dan naar iets minder duurs en minder onderhoud. Bedenk hoe makkelijk de stoel te manoeuvreren is-je wilt niet iets dat te zwaar is of moeilijk te besturen als je net begint.
  • Je budget. Sportrolstoelen variëren in prijs van ongeveer €500 tot €5.000 of meer, afhankelijk van de functies en kwaliteit.

Waarom een sportrolstoel gebruiken?

Sportrolstoelen zijn ontworpen om mensen met een handicap de mogelijkheid te geven deel te nemen aan lichaamsbeweging en aan sportwedstrijden. Er zijn veel verschillende soorten sportrolstoelen verkrijgbaar, afhankelijk van de sport die je wilt beoefenen.
Tennisrolstoelen zijn bijvoorbeeld licht en wendbaar, terwijl basketbalrolstoelen groter en zwaarder zijn. anders dan basketbalrolstoelen. Als je nog niet zeker weet welke sport je wilt gaan beoefenen, is het een goed idee om een paar verschillende soorten stoelen uit te proberen voordat je een aankoop doet.

Sportrolstoel vs. andere rolstoelen

Er zijn twee hoofdtypen rolstoelen: handbewogen en gemotoriseerde. Gemotoriseerde rolstoelen worden aangedreven door een batterij, terwijl bij handbewogen rolstoelen de gebruiker zich met de armen moet voortbewegen. Sportrolstoelen vallen in de categorie handbewogen rolstoelen, maar ze zijn speciaal ontworpen voor lichaamsbeweging en wedstrijden. Ze zijn vaak gemaakt van lichtere materialen zoals aluminium of titanium, waardoor ze gemakkelijker te manoeuvreren zijn dan andere soorten handbewogen rolstoelen.

Tip: vraag altijd professioneel advies

Raadpleeg een arts of fysiotherapeut voordat je tot aanschaf overgaat, want zij kunnen je adviseren welk type sportrolstoel het beste bij jouw behoeften en mogelijkheden past.