Search

3 tips voor zakelijk wagenpark beheer

tips voor zakelijk wagenpark

Iedereen bij een groot bedrijf heeft er wel eens mee te maken gehad: het zakelijke wagenpark. Hoe het wagenpark er precies uitziet is natuurlijk afhankelijk van de branche waarin het bedrijf actief is. Behalve het type auto zijn er meedere zaken waarbij soms nog onduidelijk bestaat over het zakelijke wagenpark. Wij geven je 4 tips om dit ideaal in te richten.

1. Type wagens

Allereerst is het belangrijk om te beslissen wat voor type auto je nodig hebt. Bij DHL zie je hoogstwaarschijnlijk vooral bestelbusjes, omdat de kerntaak bestaat uit het afleveren van pakketjes door heel het land. Ben jij meer op zoek naar personenvervoer is het waarschijnlijk belangrijker dat de auto’s representatief zijn voor het bedrijf. Is een duurzame uitstraling voor jou belangrijk? Kies dan voor een elektrisch wagenpark. Dit geeft niet alleen een duurzame uitstraling, maar heeft ook nog eens financiële voordelen. Is status en uitstraling belangrijker? Dan kom je al snel uit bij de wat luxere modellen van prestige merken als Audi en BMW. 

2. Vlootbeheer

Als de vloot eenmaal is aangeschaft is het zaak dat je het wagenpark goed kunt beheren. Hierbij geldt: hoe meer auto’s hoe meer werk. Overweeg daarom om software voor vlootbeheer aan te schaffen. Hiermee krijg je real time inzicht in de locaties en gegevens van al jouw wagens. Dit zorgt er niet alleen voor dat je altijd weet wanneer een auto onderhoud nodig heeft, maar ook in het geval van diefstal is de auto snel op te sporen. 

3. Toekennen

Indien jij gebruik gaat maken van software voor het wagenpark, is het verstandig om eenmalig een company wide meeting te houden waarin je alles uitlegt aan iedereen die betrokken is bij het wagenpark en wel eens gebruik maakt van een zakelijke auto. Dergelijke software maakt het namelijk mogelijk dat werknemers zelf een auto kunnen reserveren. Zo weet iedereen bij het maken van afspraken of er nog auto’s beschikbaar zijn en is er ook niemand meer nodig is voor het inplannen van de auto’s. De HR afdeling kan daarom meer tijd aan andere zaken besteden.