Search

5 tips voor een veilige digitale werkomgeving

Er wordt steeds vaker gewerkt vanuit een digitale werkomgeving. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedereen vanaf alle verschillende plekken even veilig werken? Dit is natuurlijk geen makkelijke klus en daarom geven we in deze blog 5 tips die jou helpen om een veilige digitale werkomgeving te creëren. Want vergeet niet, cybercrime is en blijft één van de gevaarlijkste manieren om alles te verliezen. 

  1. Neem een verzekering

Jammer genoeg wordt iedere onderneming bedreigd door phishing, hacks en alle andere vormen van cybercrime. Uiteraard is het voorkomen van cybercrime beter dan het genezen, maar mocht je toch slachtoffer worden dan is het belangrijk dat je een cyberverzekering hebt. Met zo’n verzekering wordt niet alleen je financiële schade gedekt, maar er is ook aandacht voor preventie om het risico op een cyberincident zo klein mogelijk te houden. 

  1. Beheer de toegang 

Zorg dat je inzichtelijk hebt welke rollen er binnen de organisatie zijn. Maak vervolgens op basis van die rollen beslissingen wie toegang heeft tot bepaalde applicaties. Om een duidelijk voorbeeld te geven; het heeft geen zin om een medewerker van de supportafdeling toegang te geven tot het boekhoudsysteem. Op deze manier beheer je wie er rechten heeft en voorkom je dat bepaalde informatie met de verkeerde personen wordt gedeeld. 

  1. Gebruik antivirussoftware 

Een antivirussoftware is misschien wel het vaccin voor je computer. Je voorkomt er namelijk besmettingen mee. Daarnaast is het ook heel eenvoudig om virussen op te sporen en op te lossen. Je bent met een antivirussoftware ook meteen beschermd tegen malware, spyware en Trojaanse paarden. Doe daarom altijd regelmatig een update en laat je computer scannen! 

  1. Gebruik veilige wachtwoorden 

Waarschijnlijk gebruik je voor je social media kanalen simpele wachtwoorden die je niet meer vergeet. Denk bijvoorbeeld aan je verjaardag, je eigen naam of die van je huisdier of kind. Uiteraard is dit voor een social media kanaal veilig genoeg, maar gebruik dit soort wachtwoorden absoluut niet binnen je digitale werkomgeving. Maak altijd gebruik van een sterk wachtwoord, verander deze regelmatig en gebruik niet hetzelfde wachtwoord op meerdere programma’s. 

  1. Wacht niet te lang met updates

Wacht niet te lang met updaten of verwijderen van applicaties wanneer een leverancier dit adviseert. Een softwareleverancier geeft dit advies namelijk om jou te beschermen. Wanneer een leverancier een advies geeft tot updaten, doet deze een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker om diens computers en systemen veilig te houden. Het is daarom ontzettend belangrijk om deze op tijd te verrichten!