Search

Wat is voordeliger, het OV of een auto?

Openbaar vervoer

Je hebt een nieuwe baan gekregen. Gefeliciteerd. Er is alleen één probleempje. Je baan is 30 kilometer verwijderd van je woonplaats. Je twijfelt om een auto aan te schaffen, of is het misschien beter om met het OV te reizen? Je leest het in deze blog.

Auto of de bus

Afhankelijk van je woonplaats is het soms handiger om een auto te bezitten. Woon je bijvoorbeeld in Hoogvliet Rotterdam en heb je nog geen rijbewijs. Dan kan het handig zijn om je rijbewijs eens te halen. Zoek dan naar een goede rijschool in Hoogvliet

De mogelijkheid bestaat dat er geen buslijnen bestaan bij jouw nieuwe werkomgeving. In dat geval biedt een auto de oplossing. Want stel je voor dat je in de wijk Hoogvliet woont in Rotterdam en je nieuwe baan is gelegen in Rockanje. Met de bus ben je dan ongeveer 50 minuten onderweg en de reis kost dan €5,42. Met de auto ben je er in 28 minuten, je hebt voor 29.7KM ongeveer 2 liter brandstof nodig. Wanneer je een benzine auto hebt ben je ongeveer €4,- kwijt en bij een auto met dieselbrandstof ben je ongeveer €3,40 kwijt. Het is natuurlijk wel zo dat je een auto eerst moet aanschaffen. Dit kost ook geld. Maar wanneer je dit eenmaal hebt gedaan is een het reizen met de auto meestal goedkoper. Nog een voordeel is dat je sneller op locatie bent en niet hoeft te wachten bij de bushalte. 

Reizen wordt duurder

Volgens cijfers is het openbaar vervoer in Nederland het duurste van de hele Europese Unie. Het openbaar vervoer is in Nederland 32% duurder dan gemiddeld in de EU. Maar ook het rijden met de auto is flink duurder geworden. Dit komt door de stijging van olieprijs. Vergeleken met 2020 ligt de benzineprijs in 2021 38% hoger. De stijging komt door het aantrekken van de wereldeconomie en doordat het oliekartel OPEC de oliekraan niet ruim open zet. 

Verschillende factoren

Er zijn verschillende factoren die bepalen of het voordeliger is met de auto of met het openbaar vervoer. Wanneer je auto ontzettend veel brandstof verbruikt en veel onderhoud nodig heeft zal de bus of trein misschien wel veel voordeliger zijn. Het CBS geeft aan dat in Nederland tien keer zoveel geld wordt besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. 

Wanneer je niet in de kou wilt wachten op de bus, tram of trein dan raden we je zeker aan om een auto aan te schaffen. Een auto zorgt voor meer comfort en een snellere reistijd. Wel is het nadeel dat je een behoorlijke investering moet doen voor het aanschaffen van een auto. Daar komen de onderhoudskosten ook nog bij. Maak dus een goede afweging voor je keuze.