Search

Bio restaurants steeds populairder

radijsjes uit bio restaurants
Om ons heen zien we een nieuwe trends: uit eten bij bio restaurants. Nu de lockdowns voorbij zijn, gaan Nederlanders weer massaal uit eten. Naar de pizzeria, de beste restaurant in de stad of naar biologische restaurants. Die laatste zijn nieuw. Maar ze trekken wel steeds meer klanten. Ook jou? In dit blog leggen we uit wat bio restaurants zijn. Dan kun jij zelf beslissen of je er uit eten wilt.

Wat is een bio restaurant?

Biologische restaurants worden steeds populairder, maar wat betekent die term eigenlijk? Volgens het United States Department of Agriculture (USDA) is biologisch voedsel voedsel dat wordt verbouwd zonder het gebruik van synthetische pesticiden, groeihormonen of andere chemicaliën. Dit betekent dat biologisch voedsel niet alleen beter is voor je gezondheid, maar ook beter voor het milieu.

Waarom zou je bij een bio restaurant gaan eten?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen ervoor kiezen om in een biologisch restaurant te eten. Voor sommigen is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Misschien vinden ze dat biologisch eten beter smaakt dan niet-biologisch eten, of voelen ze zich goed in de wetenschap dat ze duurzame landbouwpraktijken steunen. Anderen zijn misschien bezorgd over hun gezondheid en willen blootstelling aan synthetische chemicaliën vermijden. En nog anderen kunnen zich laten leiden door milieuoverwegingen – per slot van rekening hebben biologische landbouwmethoden over het algemeen minder negatieve gevolgen voor ecosystemen dan conventionele landbouwmethoden.
Wat hun redenen ook zijn om een biologisch restaurant te verkiezen boven een traditioneel restaurant, steeds meer mensen lijken het te doen. In feite, volgens een recente studie van de Organic Trade Association (OTA), steeg de verkoop van gecertificeerd biologisch voedsel in de Verenigde Staten in 2016 met 11 procent ten opzichte van 2015 – het bereiken van een nieuwe recordhoogte van 43 miljard dollar. Dat dat is een indrukwekkende stijging, en het geeft aan dat biologisch eten steeds gewoner wordt.

Tip: check of het echt “biologisch” is

Als je erover denkt om over te stappen op biologische restaurants, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn hier een paar tips:
  1. Doe je onderzoek. Niet alle restaurants die beweren “biologisch” te zijn, serveren ook daadwerkelijk 100 procent gecertificeerd biologisch voedsel. Om er zeker van te zijn dat je het echte werk krijgt, zoek je naar restaurants die lid zijn van de OTA of gecertificeerd zijn door een derde partij zoals het US Department of Agriculture (USDA).
  2. Weet wat je bereid bent om compromissen te sluiten. Alleen omdat een restaurant biologisch voedsel serveert, betekent niet dat elk menu-item perfect voor je is – vooral als je dieetbeperkingen of allergieën hebt. Wees bereid om compromissen te sluiten en stel veel vragen over de ingrediënten voordat je iets bestelt.
  3. Wees bereid iets meer te betalen. Biologisch voedsel is vaak duurder dan conventioneel voedsel, dus het kan zijn dat je dienovereenkomstig moet budgetteren. Veel mensen geloven echter dat de extra kosten het waard zijn voor de gezondheidsvoordelen van biologisch eten.
Als je op zoek bent naar een biologisch restaurant bij jou in de buurt, probeer dan online te zoeken of vraag vrienden om aanbevelingen. En onthoud: dat een restaurant niet biologisch gecertificeerd is, betekent niet dat het geen gezond en lekker eten serveert!

De voordelen van biologische restaurants

Er zijn vele redenen waarom je in een biologisch restaurant zou willen eten. Misschien ben je op zoek naar een gezondere optie, of misschien wil je bedrijven steunen die duurzame praktijken gebruiken. De voordelen van eten in biologische restaurants zijn:

Je weet dat het eten gezond is

Als je in een biologisch restaurant eet, weet je zeker dat het eten vrij is van schadelijke pesticiden en chemicaliën. Biologische restaurants gebruiken ook vaak lokale en seizoensgebonden ingrediënten, die meestal verser en voedzamer zijn dan geïmporteerde ingrediënten.

Je steunt duurzame praktijken

Biologische boeren gebruiken duurzame teeltmethoden die het milieu beschermen, zoals het gebruik van compost in plaats van kunstmest. Door bij biologische restaurants te eten, steun je deze duurzame praktijken en bedrijven die om de planeet geven.

Het eten smaakt geweldig!

Omdat biologische restaurants verse, lokale ingrediënten gebruiken, hebben hun gerechten vaak een geweldige smaak.

Voorbeelden van bio eten in zulke restaurants

Enkele voorbeelden van biologisch voedsel dat je op het menu van een biologisch restaurant kunt vinden zijn:
  • Vers fruit en verse groenten
  • Kip met vrije uitloop
  • In het wild gevangen vis
  • Biologische zuivelproducten
  • Streekproducten
  • Seizoensproducten, want producten buiten het seizoen zijn niet biologisch verbouwd.

De toekomst van bio restaurants

De toekomst van biologische restaurants ziet er rooskleurig uit, aangezien steeds meer mensen geïnteresseerd raken in het eten van gezond en duurzaam voedsel. Met de hulp van consumenten kunnen biologische restaurants blijven groeien en bloeien!