Search

Dit is waarom bewegen zo goed voor je is

Lichaamsbeweging is belangrijk voor je gezondheid, maar wat doet het precies? In deze blog lees je enkele van de belangrijkste voordelen van lichaamsbeweging. 

Goed voor je lichaam

Bewegen is niet altijd even leuk. Maar je kan het voor jezelf wel leuk gaan maken. Denk hierbij aan een survival training of kies een sport wat je echt leuk vindt.

Lichaamsbeweging kan je helpen je beter te voelen, want:

  • Lichaamsbeweging kan je stemming verbeteren. Als je sport, geven de endorfines die door je lichaam vrijkomen je een goed gevoel. Dit wordt een “runner’s high” genoemd.
  • Lichaamsbeweging helpt je beter te slapen. Als je ’s nachts moeilijk slaapt, kan lichaamsbeweging je daarbij helpen. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig sporten meer kwaliteits slaap krijgen dan mensen die niet of minder sporten.
  • Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt het stressniveau en verbetert de algehele geestelijke gezondheid. Het maakt ons ook gelukkiger als we ons down voelen, want uit studies is gebleken dat regelmatige sporters minder kans hebben dan niet- of onregelmatige sporters (zij die slechts één of twee keer per week sporten) om na verloop van tijd depressies of angststoornissen te krijgen. 

Je slaapt er beter door

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat lichaamsbeweging je kan helpen slapen, maar de wetenschap erachter is eigenlijk heel interessant.

Als je lichaam beweegt, maakt het endorfine vrij – het feel-good hormoon waardoor je je ontspannen en gelukkig voelt. Endorfine komt ook vrij bij fysieke activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Die endorfines gaan vervolgens door je bloedbaan en naar je hersenen, waar ze pijnsignalen uit andere delen van je lichaam blokkeren (zoals bij een blessure), wat helpt het stressniveau in het algemeen te verlagen. Daarom zeggen zoveel mensen dat ze sneller in slaap vallen na het sporten: omdat hun lichaam al in een ontspannen toestand is.

Het helpt stress te verminderen

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om jezelf af te leiden van stress. Als je je gestrest voelt, kan het moeilijk zijn om je op iets anders te concentreren. Maar als je beweegt, is al je aandacht gericht op de fysieke activiteit, niet op wat de stress veroorzaakt.

Concentreer je op de fysieke activiteit: Concentreer je op hoe je spieren voelen terwijl ze door ruimte en tijd bewegen. Merk op hoe elke stap onder je voeten voelt en hoe het inademen van frisse lucht een verschil maakt in je stemming. Concentreer je op de geluiden om je heen (zingende vogels? voorbijrazend verkeer?) of luister gewoon een tijdje naar niets anders dan stilte; dit zal helpen alle mentale rommel op te ruimen, zodat je, wanneer het weer tijd is om te werken, ruimte in je hoofd hebt voor probleemoplossende taken in plaats van erdoor overweldigd te worden!