Search

Muziekgenres van A capella tot Zumba

muziekgenres
We weten allemaal dat er veel verschillende muziekgenres zijn. Maar wist je dat er meer dan 40.000 zijn? Dat klopt, 40.000! Met zoveel om uit te kiezen, kan het is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Daarom stellen we de bekendste aan je voor. Van A capella tot Zumba.

A capella, een van de muziekgenres zonder instrumenten

A capella is een Italiaans woord dat “op de wijze van de kapel” betekent. Bij dit muziekgenre hoor je alleen de zang, want het wordt uitgevoerd zonder instrumenten. Net als in een kapel: daar zing je zonder instrumenten.
De vroegste vorm hiervan dateert uit het Italië van de 11e eeuw, maar de laatste jaren is de populariteit weer toegenomen. Van sommige bekende popsongs zijn zelfs A capella versies gemaakt, zoals Pentatonix’ cover van Radiohead’s ‘Creep’, die op YouTube meer dan 150 miljoen keer is bekeken!

Barbershop

Barbershop muziek is een stijl van Amerikaanse close harmony die populair werd in het begin van de 20e eeuw. De naam komt van de associatie met kapperszaken; veel nummers werden oorspronkelijk gezongen door kappers terwijl ze werkten.
Dit genre gebruikt 4 hoofdstemmen: lead (de hoofdmelodie), tenor (een hogere harmonie), bas (een lagere harmonie) en bariton (nog een lagere harmonie). De lead zingt de melodie terwijl de anderen 3-stemmige close harmonies zingen. Hierdoor ontstaat een zeer volle klank, zelfs met slechts 4 zangers.

Terug-van-weggeweeste muziekgenres: Bigband

Big bands ontstonden in de jaren 1920 en 1930, en bestonden oorspronkelijk uit 10-25 muzikanten. Ze bestonden meestal uit een ritmesectie (piano, bas, drums), koperblazers (trompetten, trombones) en houtblazers (saxofoons, klarinetten), en enkele vocalisten.
De bigbandsound was erg populair in de jaren dertig en veertig, maar begon na de Tweede Wereldoorlog aan populariteit in te boeten. De laatste jaren is de belangstelling voor deze muziekstijl weer toegenomen.

Blues

De blues is een muziekstijl die zijn oorsprong vindt in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een zeer expressieve muziekstijl, met emoties die variëren van geluk tot verdriet en woede. De blues kan worden gespeeld op elk type instrument, maar wordt het meest geassocieerd met de gitaar en harmonica.
De blues heeft vele andere muziekgenres beïnvloed, waaronder rock and roll, jazz en country. Veel beroemde muzikanten hebben de blues leren spelen voordat ze overgingen op andere muziekstijlen.

Classic rock, een van de bekendste muziekgenres

Classic rock is een muziekstijl die elementen bevat van zowel blues als rock. Het is een zeer populair genre, met veel bekende bands en artiesten. Classic rock heeft meestal een zwaar gitaargeluid, waarbij solo’s en riffs een belangrijk deel van de muziek uitmaken. De teksten gaan vaak over persoonlijke ervaringen of emoties, zoals liefde, verlies of liefdesverdriet.
Classic rock bestaat al vele jaren en is nog steeds populair. Veel mensen zijn opgegroeid met classic rock bands als Led Zeppelin, Bon Jovi en Queen.

Country

Country is een muziekstijl die zijn oorsprong vindt in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een zeer populair genre, met veel beroemde artiesten en bands. Countrymuziek heeft meestal een licht gitaargeluid, waarbij ballads en liefdesliedjes veel voorkomen. De teksten gaan vaak over persoonlijke ervaringen of emoties, zoals liefde, verlies of liefdesverdriet.
Country bestaat al vele jaren en is nog steeds populair. Veel mensen zijn opgegroeid met het luisteren naar country muziek op de radio of bij live concerten. Countryartiesten als Garth Brooks, Shania Twain en Keith Urban hebben zowel in de Verenigde Staten als in Canada grote successen geboekt.

Muziekgenres om te dansen: Dance

Dance is een muziekgenre dat bedoeld is om op te dansen. Het heeft vaak een hoog tempo en kan behoorlijk opzwepend zijn. Dansmuziek is populair in clubs en op feestjes. Het kan elektronisch zijn, zoals house of techno, of meer traditioneel, zoals disco of funk.
Dansmuziek bestaat al vele jaren en lijkt niet te vertragen. De laatste jaren zijn DJ’s steeds populairder geworden, en sommige hebben wereldwijde bekendheid verworven. Dansmuziekfestivals worden ook steeds gewoner, met mensen die van over de hele wereld komen om te genieten van het beste dat het genre te bieden heeft.

Moderne muziekgenres zoals EDM

EDM, of elektronische dansmuziek, is een soort dansmuziek die wordt gemaakt met behulp van elektronische apparatuur. Het heeft vaak een hoog tempo en kan behoorlijk repetitief zijn. EDM is populair in clubs en op festivals. Het kan trance, techno of house zijn.
EDM bestaat al vele jaren en de populariteit lijkt toe te nemen. De laatste jaren zijn dj’s steeds populairder geworden en sommige hebben wereldwijde bekendheid verworven. EDM-festivals worden ook steeds gewoner, met mensen die van over de hele wereld komen om te genieten van het beste dat het genre te bieden heeft.

Folk

Volksmuziek is een soort muziek die typisch geassocieerd wordt met een bepaalde cultuur of regio. Het heeft vaak eenvoudige, pakkende melodieën en kan vrij vrolijk zijn. Volksmuziek wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en bestaat al eeuwen.
Volksmuziek is populair over de hele wereld, waarbij veel verschillende culturen hun eigen unieke stijl hebben. De laatste jaren is er een heropleving van de belangstelling voor folkmuziek, waarbij veel mensen het plezier van dit genre herontdekken. Volksfestivals worden ook steeds populairder, omdat mensen samenkomen om te genieten van de traditionele klanken van hun voorouders.

Jazz

Jazz is een muzieksoort die in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten is ontstaan. Het wordt gekenmerkt door improvisatie, gesyncopeerde ritmes en bevat vaak elementen van blues en ragtime. Jazz is van invloed geweest op andere muziekgenres, waarbij veel jazzmusici beroemd zijn geworden om hun vaardige improvisatie.
Ondanks zijn soms ingewikkelde geschiedenis kan jazz aangenaam en zelfs gemakkelijk te beluisteren zijn. Er zijn veel verschillende soorten jazz, van traditionele jazz in New Orleans-stijl tot modernere vormen zoals bebop. Jazzfestivals worden ook steeds populairder omdat mensen samenkomen om van deze unieke vorm van muziek te genieten.

Een van de oudste muziekgenres: klassieke muziek

Klassieke muziek is een genre van westerse kunstmuziek dat ontstond aan het eind van de 18e eeuw. Het wordt gekenmerkt door complexe structuren, vaak lange composities en een meer formele benadering van compositie dan andere genres zoals pop of rock. Klassieke muziek wordt al eeuwenlang gebruikt als een vorm van vermaak en expressie, waarbij veel beroemde componisten bekend zijn geworden om hun werk.
Er zijn veel verschillende soorten klassieke muziek, van stukken uit de barok tot modernere werken. Klassieke concerten worden ook steeds populairder. Aangezien veel componisten zoals Mozart en Beethoven al eeuwen niet meer leven, wordt hun muziek bij concerten gespeeld door orkesten.

Latin

Latin is een muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in Latijns-Amerika. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van Spaanse teksten en ritmes, en instrumenten als gitaar, drums en piano. Latijnse muziek is de laatste jaren steeds populairder geworden, met veel bekende artiesten als Shakira en Ricky Martin.
Er zijn veel verschillende soorten Latin, van traditionele ballades tot modernere vormen zoals reggaeton. Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben hun eigen unieke vorm van muzikale expressie, wat zorgt voor een spannende en diverse concertervaring.

Metal

Metal is een muziekgenre dat ontstond in de jaren 1970. Het wordt gekenmerkt door zware gitaren, drums en zang, en heeft vaak een agressief geluid. Metal concerten zijn meestal erg luid, en fans kleden zich vaak in zwarte kleding.
Er zijn veel verschillende subgenres van metal muziek, van thrash metal tot death metal. Metal concerten kunnen behoorlijk intens zijn, met moshing en headbangen. Als je een fan bent van metal muziek, dan is het bijwonen van een concert zeker iets wat je moet overwegen!

Opera

Opera is een soort muziektheater dat in de 16e eeuw in Italië ontstond. Het wordt meestal gezongen in een vreemde taal, met geprojecteerde Engelse vertalingen boven het podium. Opera kan behoorlijk dramatisch zijn, met uitgebreide kostuums en decors.
Operaconcerten worden meestal opgevoerd in grote theaters en duren vaak enkele uren. Als je van klassieke muziek of theater houdt, dan is een operaconcert misschien iets voor jou.

Een van de populairste muziekgenres: popmuziek

Popmuziek is een genre van populaire muziek dat ontstond in de jaren 1950. Het wordt gekenmerkt door pakkende melodieën en eenvoudige akkoordstructuren. Popconcerten zijn meestal erg levendig, met fans die meezingen en dansen op de muziek.
Als je een fan bent van popmuziek, is het bijwonen van een concert een geweldige manier om je favoriete artiesten live te zien. Je kunt ook nieuwe nummers verwachten, want de meeste popconcerten bevatten tenminste wat nieuw materiaal.

Muziekgenres met rap: R&B en Hiphop

R&B en hiphop zijn muziekgenres die aan het eind van de 20e eeuw in de Verenigde Staten zijn ontstaan. Ze worden gekenmerkt door ritmische beats en bevatten vaak rapteksten. R&B- en hiphopconcerten zijn meestal energiek, met fans die tijdens de hele show dansen. Hiphop is een muzieksoort die in de jaren zeventig in de Verenigde Staten is ontstaan. Het wordt gekenmerkt door een intensief gebruik van samples, rapzang en bevat vaak thema’s als geweld, misdaad en drugs. Hiphop is een van de commercieel meest succesvolle muziekgenres geworden, met artiesten als Jay-Z en Eminem die wereldwijde bekendheid genieten.

Rock

Rockmuziek is een genre van populaire muziek dat ontstond in de jaren 1950. Het wordt gekenmerkt door elektrische gitaren, drums en krachtige zang. Rockconcerten zijn meestal erg levendig, met fans die mee moshen of headbangen op de muziek.
Soms geven rockartiesten juist een akoestisch concert. Daarbij komen hun ballads nog mooier uit. De echte rockhits knallen dan natuurlijk wat minder van het podium af. Maar een akoestische versie is wel eens iets heel anders. En dus valt het vaak in de smaak bij de fans.

Rock-‘n-roll

Rock-‘n-roll is een soort rockmuziek die populair was in de jaren vijftig en zestig. Het wordt gekenmerkt door een zware beat en eenvoudige, pakkende melodieën. Rock-‘n-roll concerten zijn meestal high-energy, met fans die dansen of moshen op de muziek.

Duitse muziekgenres: Schlager

Duitse Schlager is een soort populaire muziek die in de 19e eeuw in Duitsland ontstond. Het wordt gekenmerkt door eenvoudige, pakkende melodieën en bevat vaak sentimentele teksten. Schlagerconcerten zijn meestal vrij levendig, met fans die meezingen met de muziek. Niet zo verwonderlijk, want de pakkende teksten zijn ook met de geliefde Duitse biertjes op nog prima te volgen.

Soul

Soul is een vorm van populaire muziek die in de jaren vijftig in de Verenigde Staten is ontstaan. Vooral in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Maar tegenwoordig is dit genre bij veel mensen geliefd. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van blues en gospel invloeden. Een soulband bestaat uit een zangeres met achtergrondzang en een band met onder andere saxofoons. Bekende zangers en zangeressen zijn bijvoorbeeld Alain Clark, Aretha Franklin en Donna Summer.

Symfonische metal

Symfonische metal is een subgenre van metal dat de zwaarte van metal combineert met de schoonheid van klassieke muziek. Kenmerkend is een vrouwelijke zangeres, begeleid door een mannenkoor. De koren zingen vaak in het Latijn, wat bijdraagt aan het epische gevoel van de muziek. Maar ook Fins, Duits en Engels worden regelmatig gezongen. Fins? Jazeker, dit genre is extreem populair in Finland. Symfonische metalbands zijn onder meer Nightwish, Within Temptation en Epica.

Wereldmuziek

Wereldmuziek is een genre dat traditionele muziek uit de hele wereld omvat. Ze wordt gekenmerkt door haar diversiteit en het gebruik van traditionele instrumenten. Wereldmuziek heeft vaak een spiritueel of religieus element. Enkele bekende wereldmuziekartiesten zijn Youssou N’Dour, Ravi Shankar en Ladysmith Black Mambazo.

Zumba

Zumba is een fitnessrage die de wereld heeft overspoeld. Het is een op latin geïnspireerde dansworkout die geweldig is om je hartslag omhoog te krijgen en je kont te laten schudden! Zumba-lessen worden aangeboden in sportscholen en gemeenschapscentra over de hele wereld.