Search

Trends: online fraude neemt verder toe

online fraude
Online fraude blijft een groot probleem voor zowel bedrijven als particulieren, waarbij de kosten van online fraude elk jaar stijgen. Volgens een nieuw rapport van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) verloren bedrijven wereldwijd naar schatting 7,1 biljoen dollar aan online fraude in 2018, een stijging ten opzichte van 6,3 biljoen dollar in 2016.

De verschillende soorten online fraude

Er zijn veel verschillende vormen van online fraude, maar de meest voorkomende zijn:
  • Phishing: Hierbij sturen criminelen e-mails of sms’jes die eruitzien alsof ze van een legitieme organisatie komen, in een poging om jou persoonlijke informatie of inloggegevens te laten delen.
  • Malware: Hierbij infecteren criminelen jouw computer met kwaadaardige software die jouw persoonlijke informatie of inloggegevens kan stelen.
  • Identiteitsdiefstal: Hierbij gebruiken criminelen jouw persoonlijke gegevens (zoals jouw naam, adres en geboortedatum) om op jouw naam creditcards of leningen aan te vragen.
  • Denial-of-service-aanvallen: Dit zijn aanvallen waarbij websites of systemen worden uitgeschakeld door ze te overspoelen met verkeer van meerdere computers.

Waarom online fraude toeneemt

Er zijn een aantal redenen waarom online fraude toeneemt:
  • Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en nu steeds meer mensen het gebruiken, krijgen criminelen meer mogelijkheden om fraude te plegen.
  • Het mondiale karakter van het internet betekent dat criminelen zich op iedereen ter wereld kunnen richten, ongeacht waar die zich bevindt.
  • Met de komst van sociale media en andere online platforms is het voor criminelen gemakkelijker geworden om persoonlijke informatie over hun slachtoffers te verkrijgen.
  • Online transacties zijn vaak niet beveiligd, waardoor het voor criminelen gemakkelijker is om inloggegevens of creditcardnummers van mensen te stelen.
Als jij jezelf wilt beschermen tegen online fraude, is het belangrijk dat jij je bewust bent van deze risico’s en stappen onderneemt om jouw persoonlijke gegevens te beschermen.

Hoe voorkom je online fraude?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om online fraude te voorkomen:
  • Gebruik sterke wachtwoorden voor al jouw online accounts. Een sterk wachtwoord moet ten minste acht tekens lang zijn en een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bevatten.
  • Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meer dan één account. Als een crimineel jouw wachtwoord te pakken krijgt, zal hij het op andere sites proberen in een poging toegang te krijgen tot meer persoonlijke informatie over u.
  • Houd uw antivirussoftware up-to-date en laat regelmatig scans uitvoeren op jouw computer. Dit zal helpen bij het opsporen van kwaadaardige software die zonder jouw medeweten op jouw systeem kan zijn geïnstalleerd.
  • Wees voorzichtig met de persoonlijke informatie die je online deelt. Plaats niet te veel informatie over uzelf op sociale media of andere websites waar mensen het gemakkelijk kunnen vinden.
  • Wees op jouw hoede voor e-mailbijlagen en koppelingen van onbekende afzenders. Deze kunnen virussen of malware bevatten die jouw computer kunnen infecteren als je ze opent.
  • Installeer een firewall op jouw computer om ongewenst verkeer te blokkeren en jouw persoonlijke gegevens te beschermen.
Door deze eenvoudige stappen te nemen, kun jij jezelf beschermen tegen online fraudeurs die altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om de persoonlijke informatie van mensen te stelen.

Hoe herken je online fraude?

Er zijn een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat je het slachtoffer bent van online fraude:
  • Je ontvangt een e-mail of andere communicatie van iemand die je niet kent en vraagt om persoonlijke informatie. Dit staat bekend als phishing. Legitieme bedrijven zullen nooit via e-mail om gevoelige informatie vragen, zoals jouw wachtwoord of creditcardnummer.
  • Je ziet vreemde activiteiten op jouw bankrekening- of creditcardafschrift. Als je kosten ziet die je niet herkent, kan dit een teken zijn dat jouw rekening is gecompromitteerd.
  • Je krijgt onverwachte rekeningen in de post voor producten of diensten die je niet hebt besteld. Dit kan betekenen dat iemand jouw identiteit heeft gebruikt om frauduleuze aankopen te doen.
Als je denkt dat je het slachtoffer bent geworden van online fraude, is het belangrijk om snel te handelen. Neem contact op met de bank of creditcardmaatschappij om de frauduleuze activiteit te melden en wijzig jouw wachtwoorden.