Search

3 verschillen tussen in ear oordopjes en ear buds

Jezelf even helemaal afsluiten van de buitenwereld met je favoriete afspeellijst, een podcast of een luisterboek, wie doet dit nou niet? Dagelijks reizen we vele kilometers om van en naar ons werk te komen en gaan, nemen we de hond mee naar buiten voor een rondje of buffelen we wat af in de sportschool. Deze activiteiten doen we het liefst met wat er uit onze oortjes komt. Oortjes, in welke vorm dan ook, zijn niet meer uit ons leven te denken. Dan vergt ons wel nog een lastige vraag, voor welke oortjes kun je het beste gaan? In dit blog leggen we graag de verschillen uit tussen in ear oordopjes en ear buds.

In ear oordopjes versus ear buds

Ear buds zijn de meer traditionele variant van oortjes. Waar we vroeger allemaal met een koptelefoon liepen, is onze meeneem geluidsinstallatie steeds kleiner en kleiner geworden. Ear buds liggen het dichtst bij een koptelefoon als je kijkt naar de manier waarop de oortjes in gebruik worden genomen. Deze variant van oortjes doe je net diep genoeg in je oor zodat ze erin blijven hangen. Een goede windvlaag is echter funest. In ear oordopjes daarentegen stop je ook in je oren, maar gaan dieper naar binnen. Deze oortjes doe je in je gehoorgang waardoor ze stevig in je oren vast blijven zitten, ongeacht de activiteit of weersomstandigheid waar je mee te maken hebt.

Kwaliteit van het geluid

Om de eerder genoemde reden is de geluidskwaliteit van de in ear oordopjes ook beter dan de geluidskwaliteit die uit ear buds komt. Ear buds sluiten de gehoorgang niet af omdat deze in je oor hangen, hierdoor dringt er bij gebruik ook nog veel omgevingsgeluid naar binnen. Dit heb je niet als je in ear oordopjes gebruikt. Deze oordopjes sluiten je oor in zijn geheel af waardoor je enkel en alleen het geluid vanuit jouw audioinstallatie meekrijgt. Hoewel de kwaliteit van het geluid dus beter doorkomt bij de oordopjes die je gehoorgang ingaan, brengt dit wel risico’s met zich mee. De in ear oordopjes sluiten jouw gehoorgang dusdanig goed af dat omgevingsgeluiden zoals een voorbijrazende auto of de begroeting van een voorbijganger voor jou niet hoorbaar zijn. Mocht je je dus bijvoorbeeld in het verkeer begeven, is het wellicht raadzaam om eerder voor ear buds te gaan dan voor de in ear oordopjes.

Kostenverschil tussen in ear dopjes en earbuds

Aan kwaliteit en gemak hangt ook een prijskaartje. Als je in ear oordopjes naast ear buds legt, vallen de in ear oordopjes duurder uit. Hoewel de prijs van in ear oordopjes hoger ligt dan de prijs van earbuds, moet je jezelf ook goed afvragen waar je concessies op wilt doen. Wil je gaan voor betere geluidskwaliteit en een lekker zittend oortje, of is de prijs jouw leidende factor in de aankoop van oortjes? Weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af en kies zo het oortje uit die bij jou past!