Search

Altijd online – wat betekent dat?

Je hoort mensen wel eens zeggen: we zijn altijd online. In een wereld van het internet kwam er een verschil tussen online en offline. Daarna is het snel gegaan. Maar wat betekent “altijd online” eigenlijk?

We kijken meer naar onze telefoon dan naar onze partners en vrijwel ieder bedrijf is afhankelijk van het internet. De krant komt digitaal, de deurbel heeft een camera, we volgen de bezorger van boodschappen in de app, we zoomen met de kleinkinderen en ga zo maar door. Bestaat offline eigenlijk nog wel? Zelfs buiten wandelend in de duinen passeer je een informatiebord om de QR-code te scannen voor méér informatie. What’s next?

Fiets track en trace

Er zijn momenten dat je denkt, had ik daar maar een camera opgehangen of een zendertje in gedaan. Niets is zo vervelend als dat er iets gestolen wordt. Vrijwel iedere Nederlander heeft het wel eens gehad, fiets gejat. Shit! Een track en trace fiets, dat wil iedereen wel. Dat is nu mogelijk! Het startte voor ondernemers, zodat bijvoorbeeld de pizzabakker kon zien waar zijn koeriers uithingen. Maar het is nu ook voor de particuliere burger beschikbaar. En met succes want er worden daadwerkelijk meer en meer fietsen terug gevonden. Wat ons betreft een positieve ontwikkeling.

Sport meten met gps apps

Populaire apps als Strava en Garmin zijn momenteel duidelijk leidend. Gaaf, je gegevens inzichtelijk hebben en een mooie rode lijn op de kaart, precies waar jij geweest bent. 12.000 stappen, 34 trappen, 117 hoogtemeter. Cool! Maar wat gebeurt er eigenlijk met die gegevens? Is het erg als die gegevens openbaar zijn. Je liep al op straat en nu liggen je gegevens ook op straat? Of werkt dat niet zo. In ieder geval niet direct een probleem, maar wel iets om je bewust van te zijn. Want je sportprogressie is leuk, maar wie kijkt er nog meer mee? Rekent de zorgverzekeraar in 2032 met je af als je niet aan je stappendoel bent gekomen die dag en dus jouw persoonlijke risico op hart- en vaatziekten stijgt? Het klinkt wat extreem, maar had het huidige leven 25 jaar geleden zo bedacht?

Hoe bewust ben jij van online en gps tracking

Hierboven schreven we al enkele voorbeelden van volgsystemen wat om een praktische en leuke redenen ontwikkeld is. Maar zonder dat je het doorhebt worden we relatief afhankelijk van het online leven. De Nederlandse serie Hunted laat dit op een mooie wijze zien hoeveel informatie er eigenlijk beschikbaar is en gelinkt kan worden. Er dreigt zeker geen acuut gevaar, maar een stukje bewustwording is wel op z’n plaats. Al gaat het alleen maar om de zelfredzaamheid als je eens onverwacht offline komt te zitten.