Search

Handige tips over batterijen

Je staat er misschien niet bij stil, maar je gebruikt batterijen vaker dan je denkt! Waarschijnlijk zelfs elke dag. Na een dag werken plof je op de bank om jouw favoriete serie te kijken, maar je krijgt de televisie niet aan. Wat blijkt? De batterijen van de afstandsbediening zijn op. Dat is zuur! In dit artikel geven we je tips die je kunt gebruiken om zo lang mogelijk te kunnen profiteren van jouw batterijen.

De juiste batterijen

Er zijn allerlei verschillende batterijen, waarbij AA batterijen de meest gebruikte batterijen zijn. Het is belangrijk dat je goed kijkt welk type batterij je nodig hebt. Elke batterij heeft namelijk een andere afmeting. Hierdoor passen niet alle soorten batterijen in het apparaat waar je de batterijen van wilt vervangen. AA batterijen zijn bijvoorbeeld een stuk dikker dan AAA batterijen. Meestal kun je op het apparaat zien welk type batterij je nodig hebt. Je kunt het ook op de batterijen die je gaat vervangen zien.

Bewaren op de juiste plek

Het is belangrijk dat je batterijen op de juiste temperatuur bewaart. Dat is ongeveer tussen de 15 en 17 graden. Batterijen kunnen niet goed tegen temperatuurverschillen dus het fabeltje dat je batterijen het beste in de vriezer kunt bewaren klopt dus niet! Sterker nog, door die kou gaat er juist spanning verloren waardoor de batterij minder lang mee gaat. Bij te hoge temperaturen bestaat de kans dat de batterijen gaan lekken. Kamertemperatuur (of nog net iets lager) is dus de ideale temperatuur om batterijen te bewaren. Verder is het belangrijk dat je ze op een droge plek bewaart. Bijvoorbeeld in een potje of in een speciale bewaarbox voor batterijen.

Regelmatig batterijen vervangen?

Heb je veel apparaten die op batterijen werken en moet je de batterijen regelmatig verwisselen? Dan is het een goed idee om over te stappen op oplaadbare batterijen. Deze batterijen kun je opladen wanneer ze leeg zijn. Hierdoor hoef je niet steeds nieuwe batterijen aan te schaffen. Bovendien is dit een stukje beter voor het milieu.

Haal batterijen uit het apparaat als je ze lange tijd niet gebruikt

Heb je een apparaat dat werkt op batterijen, maar gebruik je deze al een tijdje niet meer? Haal de batterijen dan uit het apparaat. In de kerst heb je bijvoorbeeld veel kersthuisjes die op batterijen werken. Na de kerstperiode gaan de huisjes weer terug de garage in en worden ze het jaar daarna pas weer tevoorschijn gehaald. Als je de batterijen er niet uithaalt, gaan deze lekken. Hierdoor kunnen de huisjes kapot gaan.