Search

Starten met je studie – hier let je op

Starten met je studie is een nieuwe fase, een volgende stap. Dat wil je natuurlijk goed aanpakken. Of je nu net van de middelbare school komt of op je veertigste weer de schoolbanken ingaat. Met deze tips heb jij een vliegende start.

School is tegenwoordig digitaal

Los van het feit of je lessen online gaat volgen, gebeurt er sowieso steeds meer digitaal. Colleges zijn eigenlijk een powerpointpresentatie en het lesrooster check je online of op het intranet. Je smartphone heb je altijd bij de hand, maar dat is niet echt ideaal voor tekstverwerken. Kies daarom een voordelige laptop waarmee je prettig kunt internetten en teksten op typt. Een hp laptop bijvoorbeeld, hoeft niet duur te zijn maar haal je wel goede kwaliteit mee in huis. Op die manier werk je prettig aan je huiswerk en lever je het online in. Ook is dit perfect om onderweg te werken, zoals in de trein of bus. 

Goed vervoer is cruciaal

Een ov-jaarkaart is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Woon je in dezelfde stad als dat je studeert, zorg dan voor een goede fiets. Anti-lek banden zijn een aanrader. Niets is zo vervelend als een lekke band vlak voor je tentamen. Dat wil je dus graag voorkomen. 

Reis je toch met de trein, zet dan een fiets op het station. Zo ben je sneller op school en na het college haal je nog net de aansluiting met je trein omdat je niet hoeft te lopen. Dat bespaart een hoop tijd!

Studeren doe je samen

Een nieuwe studie is spannend om mee te starten. Maar je hoeft het niet alleen te doen. Investeer in leuke contacten uit je klas, zodat je projecten samen oppakt. Door samen te werken leer je sneller en leer je nieuwe dingen. Ook is het leuk om samen te werken en helpt het om lastige onderwerp slim aan te pakken. Leg dan ook vooral contact met andere gemotiveerde studenten, daar haal je echt het meeste uit. Zo voelt het als gezelligheid en ondertussen rond jij de vakken van je studie achter elkaar af. En het leukste is, contacten die je tijdens je studie opdoet, kunnen zomaar vrienden voor het leven zijn.

Een goed begin is het halve werk

Voelt dit als een dooddoener? Toch is het echt waar. Als je zorgt voor een goede start kom je er veel beter in en is het makkelijker om je studie bij te houden. Als je na weken al achter loopt is de kans heel groot dat het niks wordt. Pak jezelf dus even bij de lurven en laat je de eerste weken niet afleiden. Je krijgt de flow te pakken. Goed beginnen voelt zo vanzelfsprekend, maar hier ligt vaak wel de grootste uitdaging.