Search

Webdesign voor dummies

responsive webdesign voorbeeld
Met webdesign ontwerp je een website. Die website is het eerste wat mensen zien als ze naar jouw bedrijf of merk zoeken. Het is daarom belangrijk om een goede indruk te maken met een goed ontworpen website! Maar hoe krijg je nou een goed webdesign? Je leest er alles over in ons blog.

Wat is webdesign?

Webdesign is het proces van het maken van websites. Het omvat alles van het kiezen van de juiste kleuren en lettertypes, tot het opmaken van de pagina’s en het toevoegen van visuele elementen zoals afbeeldingen en video´s.
Het ontwerpen van een website kan een ontmoedigende taak zijn, maar het is de moeite waard de tijd te nemen om het goed te doen. Een goed ontworpen website zal jou immers helpen om je te onderscheiden van de concurrenten, om meer bezoekers aan te trekken  en jouw zakelijke doelstellingen te bereiken. Zoals meer verkopen in je webshop of meer contactaanvragen voor jouw loodgietersbedrijf.

De voordelen van webdesign

Webdesign is dus belangrijk en kan jou meer bezoekers en geld opleveren. Maar wat zijn nou echt de voordelen van een goed vs. een slecht webdesign?

1. Eerste indrukken zijn belangrijk

Een eerste indruk is heel belangrijk. Dat geldt voor alles in het leven. Of je nou een klant fysiek ontmoet of dat iemand jouw website voor het eerst bezoekt. Zorg bijvoorbeeld voor een goed leesbaar lettertype, zodat mensen jouw teksten goed kunnen lezen. En voor gedetailleerde foto´s, zodat mensen echt een indruk van jouw producten krijgen.

2. Een goed webdesign wekt vertrouwen

Koop jij eerder iets bij een webshop met schreeuwerige kleuren en letters in alle kleuren van de regenboog? Of bij een webshop met een helderblauwe balk bovenin en helderblauwe buttons, maar verder zwarte tekst op een witte achtergrond? Precies. De eerste komt amateuristisch en dus onbetrouwbaar over. Het tweede webdesign wekt juist wel vertrouwen.

3. Websites met een goed ontwerp zijn gebruiksvriendelijker

Mensen hebben weinig geduld en dat geldt online nog veel meer. Websites met een goed ontwerp hebben bijvoorbeeld een overzichtelijk menu, waardoor bezoekers snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. En laten op de categoriepagina alvast een foto van elk product zien om mensen te helpen kiezen. Zulke websites zijn kortom gebruiksvriendelijk.

4. Goed ontworpen websites zetten meer bezoekers om in klanten

De eerste drie voordelen samen leiden tot nummer 4: een goed webdesign helpt om van bezoekers klanten te maken. Door online alle benodigde informatie op logische plekken te tonen. En door de contactmogelijkheden duidelijk weer te geven op een speciale contactpagina. Of wat dacht je van een chatfunctie onderaan elke pagina? Zo kunnen mensen zowel via de website als via chat meer over jouw producten of diensten te weten komen. En dat maakt dat ze sneller een product gaan kopen.

5. De website is een afspiegeling van jouw merk

Niet voor niets gebruikt een goed webdesign jouw bedrijfskleuren. Jouw wat? Nou, de kleuren van jouw bedrijfslogo bijvoorbeeld. Maar ook de schrijfstijl speelt een rol. Geen onderdeel van het webdesign, maar zeker niet minder belangrijk. Verwerk bijvoorbeeld woordgrapjes of humor in je teksten als dat de stijl van jullie bedrijf is. Wil je juist serieus overkomen? Schrijf dan zakelijker. Waar je ook voor kiest, veel mensen leren jouw merk kennen door je website. Kies dus voor een juiste afspiegeling.

Hoe webdesign te gebruiken?

Er zijn honderden dingen waar je bij een webdesign op moet letten. Wij zetten de hoofdlijnen voor je op een rijtje.

  1. Gebruik aantrekkelijke visuals zoals foto´s en video´s.
  2. Gebruik witruimte om meer rust uit te stralen.
  3. Kies de juiste kleuren, zoals jouw bedrijfskleuren of een duidelijk leesbare zwarte tekst op een witte achtergrond.
  4. Gebruik verstandige lettertypen die voor iedereen goed leesbaar zijn.
  5. Optimaliseer jouw website voor mobiele apparaten.

Die laatste hoofdlijn wordt natuurlijk steeds belangrijker. Want zo´n 60% van de websitebezoekers bezoekt jouw site of webshop via hun mobieltje. Je optimaliseert jouw website daarom door bijvoorbeeld de afbeeldingen schaalbaar te maken. Dat betekent dat de grootte wordt aangepast op basis van het beeldscherm. Op een laptop zijn jouw afbeeldingen dus groter dan op een mobiel. Maar ook het menu is schaalbaar. Op pc staat het menu vaak bovenaan de pagina, en op mobiel aan de zijkant. Dat is namelijk veel makkelijker voor iedereen die met z´n duim door de website scrollt.

Tot slot: 5 redenen waarom webdesign relevant is

  1. Websites zijn de nieuwe winkelpuien
  2. Met goed webdesign maak je een uitstekende eerste indruk
  3. Webdesign onderscheidt jou van de concurrentie
  4. Zonder goed webdesign is jouw website op mobieltjes nauwelijks te lezen
  5. Jouw website is een weerspiegeling van uw merk