Search

Zo controleer je of jouw klant solvabel genoeg is

PSD2 vergunning

Geld lenen kost geld, dat weten we inmiddels wel. Wanneer je als verkoper een product op afbetaling wilt aanbieden aan je klanten is het handig om te weten of je klant dit wel aan kan. In deze blog leggen we je uit hoe je dit het beste doet.

FinTech bedrijven

Tegenwoordig zijn er bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in financiën en technologie, de zogeheten FinTech bedrijven. FinTech bedrijven krijgen door middel van een PSD2 vergunning ruwe banktransacties binnen en verrijken dit tot wel 95%. Hierdoor krijgen bedrijven een goed beeld of een klant solvabel is of niet. Deze financiële analyses zorgen er dus voor dat jij als bedrijf de persoon of het bedrijf achter de bankrekening begrijpt. 

PSD2 vergunning

De PSD2 is een Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. In Nederland is deze wet ingegaan in februari 2019. Deze wet verplicht banken om derde partijen toegang te geven tot een bankrekening wanneer de bankrekeninghouder daar toestemming voor geeft. Tegenwoordig kent Nederland een aantal FinTech bedrijven die over een PSD2 vergunning beschikken. Een PSD2 vergunning wordt gegeven door De Nederlandsche Bank. Na het verkrijgen van de PSD2 vergunning krijgt een FinTech bedrijf alleen na expliciete toestemming van de rekeninghouder, automatisch rekeninginformatie van consumenten en/of bedrijven van hun bank. Vervolgens wordt de rekeninginformatie verrijkt met data en tot slot wordt dit uitgewerkt tot een financiële analyse.

Snelle lening

Door de komst van FinTech bedrijven is voor bedrijven die leningen aanbieden gemakkelijker geworden om te bepalen of iemand daarvoor in aanmerking komt. Hierdoor kunnen zzp’ers of mkb’ers veel sneller groeien. Veel kleine bedrijfjes hebben diverse keren per jaar extra geld nodig, meestal voor nieuwe inkoop of werkkapitaal om te groeien. Bij banken of bij kredietverstrekkers is het vaak lastig om een lening te krijgen. Dit is namelijk een langdurig proces wat ook erg administratief complex is. De meerderheid van de midden klein bedrijven is vaak financieel gezond, maar heeft wel extra werkkapitaal nodig. FinTech bedrijven bieden daar dé oplossing voor. 

Consumenten hebben snel inzicht in hun financiële ruimte 

Maar ook voor consumenten bieden FinTech bedrijven een oplossing. Met behulp van financiële data-analyses krijgen consumenten een accurate overzicht van hun financiële situatie, voor nu en voor de toekomst. 

Sneller een hypotheek krijgen

Tegenwoordig komt er ontzettend veel kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Door de komst van FinTech bedrijven is het aanvragen van een hypotheek veel gemakkelijker en sneller geworden. PSD2 maakt het tevens mogelijk om huurders met een hoge huur in aanmerking te laten komen voor een hypotheek.